Hoppa till innehåll

Vad är bredband via kabel-tv?

Vad är bredband via kabel-tv?

Bredband via kabel-TV eller via tv-uttaget kallar ibland också för KOAX och är en form av internetuppkoppling som sänder signaler genom samma koaxialkabelnätverk som vanlig kabel-tv för att ge dig internet.

Denna typ av bredband kallas i folkmun ofta för ”bredband via kabel-tv”, men du många kallar det också för ”bredband via KOAX” eller ”fiberkoax”, och det är en relativt vanligt förekommande typ av anslutning i Sverige även fast den kanske inte är lika populär idag som den var i början av 2000-talet.

Hur snabbt är ett bredband via kabel-tv?

Den hastighet som du kan få från ett bredband via kabel-tv brukar i regel ligga mellan 50 Mbit/s och ända upp till 1200 Mbit/s. Enligt mätningar under 2015-16 så låg denna typ faktiskt på topp när det gällde hastigheter. Sedan ett par år tillbaka så har dock fiber-bredband smygit sig ikapp och erbjuder nu de snabbaste anslutningarna som du kan få i Sverige.

Vem kan få bredband via kabel-tv?

För att få bredband via kabel-tv så krävs det först och främst att du har kabel-tv. Detta brukar vanligtvis innebära att du har två eller tre hål i väggen. Är det bara två hål så funkar det bara för kabel-tv, medan det krävs att det är tre hål för att du ska kunna använda det till att ansluta till internet också.

Är du osäker så finns det flera olika tjänster online där du själv snabbt kan söka och få information om de typer av internetuppkopplingar som finns tillgängliga just för dig. Du kan också kontakta hyresvärden och fråga direkt.

Vilka leverantörer erbjuder bredband via kabel-tv?

Tele2 (före detta Com Hem) är den leverantör som idag står för den absoluta majoriteten av abonnemang i Sverige idag. Utöver bredband så kan du också få digital-TV och IP-telefoni genom dem.

Andra leverantörer så som Telenor, Bredband2 och Bahnhof levererar också viss bredband över kabel-tv men i mycket mindre omfattning.

Fördelar och nackdelar med bredband över kabel-tv

Precis som med andra typer av bredband så kan du få obegränsad data och bredband över kabel-tv innebär också en stabil uppkoppling som fungerar bra för bland annat streaming. Det är också fortfarande väldigt utbrett i Sverige idag och man räknar med att det finns runt 650 000 bredbandsabonnemang via kabel-tv i Sverige.

Precis som med många andra typer av uppkopplingar så kan du också sätta upp WIFI i din bostad med hjälp av en router om du skulle vilja det. Ofta är denna router inkluderad i samband med att du tecknar ditt abonnemang. Det funker lätt och hänner så här.

Nackdelar är att det inte är lika snabbt som fiber och kanske framförallt hastigheterna för uppladdning är ganska mycket långsammare.

Även om det fortfarande är ett relativt populärt alternativ för bredband så krävs det att du redan har kabel-tv för att du själv ska kunna dra nytta av det. Ofta väljer man istället att installera fiber i nya hus istället då detta är ett mycket mer populärt alternativ idag i de flesta städer. Det är också väldigt få operatörer som erbjuder möjligheten att installera det idag.