Om du är missnöjd med din internetuppkoppling eller har hittat ett bättre alternativ så är det dags att byta bredbandsleverantör. Lyckligtvis behöver detta inte vara särskilt krångligt, men det finns vissa saker du bör ha i åtanke innan du byter.
I regel är det en väldigt enkel process att byta bredbandsleverantör. Det enda du egentligen behöver göra är att avsluta ditt nuvarande abonnemang och se till att ditt nya abonnemang för bredband börjar samtidigt som ditt gamla är slut. Det sista du vill är att behöva dubbla avgifter under det föregående abonnemangets uppsägningstid.
Dina alternativ för leverantör beror på vart du bor
När det dags att välja ny leverantör för ditt bredband så beror dina valmöjligheter till stor del på vart du bor någonstans. Tyvärr så finns inte alla typer av bredband och alla leverantörer tillgängliga precis överallt utan detta varierar. Ofta har du dock flera valmöjligheter att välja bland och det finns flera tjänster online där du kan göra en snabb sökning för att få reda på vilka alternativ som finns tillgängliga för just dig.
Skulle det dock vara så att det bara finns en enda leverantör tillgänglig där du bor så kan du tyvärr inte byta leverantör för fast bredband. I det här fallet så kan du istället välja att avsluta ditt nuvarande bredband och istället teckna ett abonnemang för ett mobilt bredband istället hos den operatör som har den bästa täckningen där du bor.
Spara pengar på att byta bredband
I de flesta fall så byter man kanske oftast bredbandsleverantör för att man är missnöjd med sitt nuvarande abonnemang eller leverantör, men det finns också andra anledningar till att byta. Till exempel så kan priset på bredband svänga ganska rejält från år till år och vad som kanske var en bra deal för något år sedan behöver inte nödvändigtvis vara det i år. Att byta bredbandsleverantör kan därför vara ett bra sätt att spara pengar genom att du helt enkelt väljer ett mer prisvärt alternativ eller ett bättre erbjudande. Av den här anledningen så kan det i många fall löna sig att hålla ögonen öppna på andra leverantörer även om du inte är på jakt efter ett nytt abonnemang just nu.
Det är inte omöjligt men ofta svårare att byta bredband om du har bindningstid
Om ditt nuvarande abonnemang har bindningstid så kan det genast bli svårare att byta leverantör. Detta eftersom du är bunden till din nuvarande leverantör tills denna bindningstid har upphört. Med det sagt så är det även nu möjligt att avbryta och byta ditt abonnemang om du skulle vilja det. Vad du dock bör ha i åtanke är att du kommer att vara tvungen att betala de kvarvarande betalningarna som en klumpsumma till leverantören ifråga och det är först när du har betalat denna summa som du kan byta till en annan leverantör. Beroende på hur lång bindningstid du har kvar och vilken månadskostnad som du har på abonnemanget ifråga så kan detta bli en ganska dyr historia.
Om du planerar att flytta inom den närmsta framtiden så bör du också undvika att teckna ett nytt abonnemang med bindningstid. Detta eftersom det inte alltid är möjligt att du kan ta bredbandet med dig när du flyttar. Om så skulle vara fallet så kommer du istället att behöva betala de kvarvarande betalningarna som en klumpsumma innan du kan avsluta ditt abonnemang. Planerar du att flytta och vill skaffa ett nytt abonnemang med bindningstid så kontrollera först att du kan ta ditt nya abonnemang med dig till din nya adress först, annars är det bättre att avvakta och byta efter att du har flyttat.
Kontrollera uppsägningstiden innan du tecknar ett nytt abonnemang
De flesta bredbandsabonnemang har någon form av uppsägningstid. De flesta av dessa brukar vara runt en månad, men äldre abonnemang kan även ha upp till tre månaders uppsägningstid. Det är värt att kontrollera när ditt nuvarande abonnemang kommer att sluta gälla och arrangera så att ditt nya abonnemang börjar att gälla efter att det nuvarande har avslutats. Annars finns det en risk att du kan behöva betala dubbla abonnemangsavgifter tills det gamla abonnemanget har avslutats och det kan snabbt bli en dyr historia.
Bredbandsabonnemang och routers
Många gånger erbjuder de flesta leverantörer att du antingen kan få låna eller köpa en router från dem i samband med att du tecknar ett abonnemang med bindningstid. Ofta är detta en väldigt praktisk lösning då du bara behöver koppla in och installera den för att komma igång. På samma gång så är det lättare för support att hjälpa dig om du skulle stöta på problem. Även om du har frågor till tekniska saker och begreper.
Om du bara har lånat routern ifråga från leverantören så behöver du skicka tillbaka den i samband med att du avslutar ditt abonnemang. Har du däremot köpt routern själv eller genom leverantören så kan du behålla den och ofta använda det även för framtida abonnemang. Om du känner dig osäker så är det bäst att kontakta leverantören för att se vad som gäller för just dig.