Hoppa till innehåll

Vad är mobilt bredband?

Vad är mobilt bredband?

Svaret på vad som är mobilt bredband kan du på många sätt hitta redan i namnet. Ett mobilt bredband innebär att du ansluter till internet genom mobilnätet och att all din datatrafik skickas och tas emot främst genom mobilnätet genom 4G eller LTE (Long Term Evolution). Skulle täckningen för 4G vara dåligt där du är så kan du många gånger också koppla upp dig mot 3G, men detta är ofta avsevärt mycket långsammare än 4G.

När du använder dig av mobilt bredband så använder du dig också av en mobil router eller ett 4G-modem som låter dig surfa trådlöst vart du än håller hus, vilket skiljer sig från ett fast bredband som är bundet till en viss lokal eller bostad. Med andra ord så är det ett bredband som du kan ta med dig även när du är ute på språng.

Hur kan man använda mobilt bredband?

Det finns flera olika alternativ att välja bland när du vill koppla upp dig mot internet med ett mobilt bredband. Till exempel kan det i vissa fall vara så enkelt att du helt enkelt sätter in ett simkort direkt i din telefon eller surfplatta och kopplar upp dig på det sättet. Är ni flera som vill kunna surfa på samma uppkoppling så kan du aktivera internetdelning och på så sätt använda telefonen som en router.

Ett annat alternativ är att sätta in simkortet i ett 3G eller 4G-modem (dongel eller surfstick) som du kan ansluta direkt till en dator.

Slutligen så kan simkortet också sättas in i en mobil router för att flera ska kunna dela på samma uppkoppling.

Hur snabbt är ett mobilt bredband?

Som regel så är hastigheten för ett mobilt bredband med 4G-teknik runt 10-20 Mbit/s, vilket räcker till allt från att surfa på nätet till att spela spel online eller streama film.

Värt att notera dock är att hur snabb uppkopplingen faktiskt är beror bland annat på hur långt ifrån närmaste mobilmast som du befinner dig samt hur många andra personer i samma område som använder datatrafik på en och samma gång. Med andra ord så kan hastigheten för ett mobilt bredband vara både avsevärt mycket snabbare och avsevärt mycket långsammare beroende på dina omständigheter.

Datamängder för mobilt bredband

Till skillnad från när du tecknar fast bredband så väljer du mellan mängden surf istället för hastighet när du väljer bredband. Hur stor surfmängd som finns tillgängligt kan variera ganska stort från operatör till operatör men de vanligaste datamängderna brukar vara 1 GB, 5 GB, 10 GB, 20 GB, 50 GB, 100 GB, 200 GB och 400 GB.

Hur mycket surf du behöver är individuellt och beror till stor del på vad du planerar att använda din surf till och hur ofta du använder internet.

Om du känner att du alltid behöver fylla på med extra surf så kan det vara en bra idé att titta efter abonnemang med obegränsad surf. Som namnet antyder så behöver du här inte oroa dig för hur mycket du surfar och det kan vara ett bra sätt att dra ner på kostnaderna om du surfar väldigt mycket. Obegränsad surf är vanligare hos fasta bredband men det har också börjat bli allt vanligare även bland mobila bredband.

Vissa operatörer erbjuder även flexibla abonnemang där du endast betalar för det du använder. Med andra ord så kan detta vara ett bra alternativ för den vart surfvanor och behov ändras från månad till månad. På så sätt betalar du aldrig för mer än vad du faktiskt använder.

Något som kan vara bra att komma ihåg när det gäller mobila bredband med fasta surfmängder är att det inte är alla operatörer som låter dig spara överbliven surf till nästa månad. Hos vissa operatörer så nollställs ditt saldo vi början på varje månad vilket betyder att om du har någon surf kvar från föregående månad så går du miste om den. Detta kan kanske kännas framförallt surt om du hade betalat extra för extra surf. Med det sagt så finns det också flera operatörer som låter dig spara överbliven surf och flytta över den till nästa månads saldo. Det lönar sig att alltid läsa igenom villkoren hos din operatör och se vad som gäller hos just dem.

Hur ser täckningen ut för mobilt bredband?

Täckningen för olika bredband kan skilja sig ganska enormt mellan olika operatörer, men som regel brukar det finnas bäst täckning i och runt storstäderna och lite större tätorter.

Lyckligtvis så erbjuder de olika leverantörerna täckningskartor där du snabbt och enkelt kan ta reda på hur täckningen ser ut där du bor och planerar att använda ditt mobila bredband. Det lönar sig att kontrollera detta på förväg då det sista du vill göra är att slänga ut pengar på ett bredband som du inte kan använda, eller hur?

Vad du bör tänka på när du väljer mobilt bredband

Precis som med alla andra typer av abonnemang så lönar det sig att titta runt och jämföra olika leverantörer innan du bestämmer dig. Det råder ingen brist på leverantörer och abonnemang att välja bland i Sverige idag så om du gör din research så ska det inte vara alltför svårt att hitta en som bäst passar dina behov. Dock bör du inte endast stirra dig blind på priset, utan det finns mycket annat du bör kontrollera innan du väljer ditt bredband.

Det kanske viktigaste att kontrollera är huruvida bredbandet du är intresserad av har täckning där du bor och planerar att använda ditt bredband. Det är ganska självklart egentligen då ett bredband utan täckning är helt värdelöst. Detta kan skilja sig ganska rejält mellan olika operatörer så det lönar sig att kontrollera vilka som passar bäst just där du håller till.

Självklart behöver du också ha koll på hur stor surfpott du har tillgängligt i abonnemanget ifråga. Skulle du överstiga den mängd som du har i ditt abonnemang så kan du i värsta fall behöva fylla på extra surf och detta är i sin tur en kostnad som ganska snabbt kan rusa iväg, framförallt om du behöver fylla på om och om igen. På samma gång bör du heller inte välja mer surf än vad du faktiskt använder. Alla operatörer låter dig inte spara oanvänd surf utan nollställer istället ditt saldo i början på varje månad, vilket betyder ett slöseri på pengar för din del. Med det sagt så finns det vissa operatörer som låter dig spara oanvänd surf till nästa månad så det lönar sig att kontrollera detta på förväg.

Något annat du kan behöva välja mellan är abonnemang antingen med eller utan bindningstid. Idag har det blivit allt vanligare att man skippar bindningstid för abonnemang, dock är det fortfarande relativt vanligt om du utnyttjar ett erbjudande i samband med att du tecknar abonnemanget, till exempel köper till ett modem. Fördelen är att du ofta får en lägre kostnad, men nackdelen är att du är bunden till abonnemanget under hela avtalsperioden.

Efter att du har kontrollerat täckning, datamängd och bindningstid så är det slutligen dags att titta på priset och välja det alternativ som passar bäst för dig. Se alltid till att kontrollera alla villkor och kostnader innan du köper det abonnemang som passar dig bäst.

Mobilt bredband utomlands

Ofta när du skaffar mobilt bredband så kan du bara använda det inom Sveriges gränser. Med det sagt så finns det också flera operatörer som har börjat låta dig använda ditt mobila bredband även utanför Sveriges gränser så länge du håller dig inom EU och ESS. Ofta kan operatörerna själva sätta ytterligare villkor på sina mobila bredband när du använder dem utomlands och i vissa fall är det även begränsat till vissa abonnemang men inte andra. Av den anledningen så lönar det sig att läsa igenom din operatörs villkor först för att kontrollera vad som gäller för just dig och ditt bredband innan du sticker iväg. Skulle du köra fast så kan du också alltid kontakta kundtjänst för att få hjälp och svar på dina frågor.

Men 5G då?

Det är nog ingen som har lyckats missa den nya stora nyheten när det häller surf; 5G. I dagsläget så är det inte igång lika stort i Sverige som det är på andra ställen i världen men det betyder inte att vi kommer att bli utan. Mobilnäten håller ständigt på att utvecklas och få allt större kapacitet och snabbare överföringshastigheter, och faktum är att 5G redan finns tillgängligt i en begränsad kapacitet hos vissa operatörer. Värt att notera är att detta även ofta är begränsat till operatörernas premiumtjänster där det finns tillgängligt, så du kan i vissa fall behöva betala en extra slant för att kunna använda det.

När man pratar 5G så brukar man prata om att kunna komma upp i hastigheter väl över 1 Gbit/s vilket ligger i samma klass som den hastighet som du kan få från ett fiberbredband idag. Med andra ord så finns det en stor potential för att mobila bredband ska kunna bli ruskigt mycket snabbare och få ett ännu bredare användningsområde än vad det gör idag. Med det sagt så räcker ofta 4G för de flesta idag.