Fiberbredband är en typ av fast bredband där dataöverföringen sker som ljussignaler genom en optisk fiber som är tillverkad i plast eller glas och som är lika tunn som ett hårstrå.
När en optisk fiberkabel ansluts till en flerfamiljsbostad eller villa så kopplas den till en mediaomvandlare där ljussignalerna i sin tur omvandlas till elektriska signaler som skickar information till de apparater i ditt hem som är uppkopplade till fiberkabeln. Det fungerar precis likadant åt andra hållet där de apparater i ditt hem skickar ut elektriska signaler genom ditt bredband som omvandlas till ljussignaler i mediaomvandlaren innan de går vidare ut i fibern och ut på nätet.
Kan vem som helst få bredband via fiber?
Fiber är ett av de vanligaste bredbanden som finns i Sverige idag och man beräknar att upp till tre fjärdedelar av Sveriges bredbandsabonnemang är för just fiberbredband.
Med det sagt så även fast detta är en uppkoppling som har blivit allt vanligare så finns det fortfarande vissa ställen där det inte ännu finns tillgängligt. Huruvida du kan få fiberbredband där du bor beror på huruvida det redan finns fiber tillgängligt via stadsnätet eller något annat öppet fibernät. Att ta reda på om fiber finns tillgängligt just där du bor är väldigt enkelt och du kan ofta göra en direkt sökning hos den operatör som du är intresserad av eller hos andra jämförelsetjänster på nätet som kan ge dig svar på vilka typer av abonnemang och fiber som eventuellt finns tillgängliga just för dig. Hos dessa tjänster kan du också få svar på vilka hastigheter som finns tillgängliga, vad de kostar och om det finns några speciella erbjudanden som du kan dra nytta av i samband med att du beställer ditt bredband. Utöver fiber så kan du också se vad det finns för andra typer av bredband tillgängliga på din adress, till exempel bredband via kabel-TV eller ADSL.
Skulle det vara så att fiber inte finns tillgängligt där du bor just nu så finns det också möjlighet att själv dra fiber till din bostad. Dock kan detta snabbt bli ganska dyrt beroende på hur långt ifrån huvudkabeln som du befinner dig. I regel så kan du räkna med att behöva betala mellan 15 000 och 30 000 kronor för att dra fiber själv till din adress. Med det sagt så kan detta också öka värdet på din bostad då denna typ av uppkoppling är väldigt populär idag och har goda utsikter för framtiden.
Hur snabbt är fiberbredband?
Fiberbredband är det snabbaste alternativet på marknaden idag när det gäller bredbandsanslutningar och det har väldigt goda förutsättningar för framtiden.
De hastigheter som finns tillgängliga för just dig kan variera mellan 100 Mbit/s och ända upp till 1000 Mbit/s. Det finns också vissa stadsnät som nyligen har lanserat hastigheter som sträcker sig så högt upp som till 10 000 Mbit/s. Med andra ord så är det idag på många ställen möjligt att hitta bredband med hastigheter som sträcker sig så högt som 1 Gbit/s eller till och med 10 Gbit/s. Med det sagt så brukar det typiska baspaketet på ett fiberbredband ligga på mellan 100 Mbit/s (för både upp och nedladdning), 250 Mbit/s eller 500 Mbit/s. Samtliga av dessa är tillräckligt för de flesta hushåll med vanliga internetvanor. De mycket högre hastigheterna passar sig bäst för hushåll och företag där man är flera som behöver använda internet på samma gång.
Jämför detta med bland annat ADSL som ofta ligger på mellan 10 Mbit/s och 25 Mbit/s.
Vad kostar ett fiberbredband?
Priser på bredband i allmänhet kan skilja sig ganska rejält beroende på vart du bor, vilken leverantör du har tillgång till och självklart vilken hastighet som du har på ditt abonnemang. Detsamma gäller också för fiberbredband.
Ett abonnemang på 100 Mbit/s brukar i regel ligga på runt 300 kronor i månaden hos de flesta operatörer, och sedan ökar självklart priset i samband med att du väljer en högre hastighet.
Med det sagt så bör du inte bara stirra dig blind på priset när du väljer abonnemang utan du bör också tänka på bindningstider och om det uppfyller dina behov. Billigt bredband är bra men det är inte alltid bäst.
Då just fiber är den senaste tekniken för bredband och dessutom har goda förutsättningar för framtiden så erbjuder alla leverantörer bredband via fiber idag. Då betyder det inte nödvändigtvis att samtliga leverantörer finns tillgängliga på just din adress då detta beror på vilket stadsnät eller fibernät som din adress är ansluten till.
Nackdelar med bredband över fiber
På det stora hela så överväger fördelarna nackdelarna när det gäller bredband över fiber, men det betyder inte att det är helt utan nackdelar. Skulle det vara så att du inte har fiber tillgängligt där du bor och vill dra det själv till din bostad så kan det snabbt bli en väldigt dyr i historia. Beroende på hur långt du är ifrån huvudkabeln så kan det kosta dig mellan 15 000 och 30 000 kronor att dra fiber till din bostad själv.
Du kan heller inte ta ditt bredband med dig och använda det utanför din bostad som du skulle kunna göra med till exempel ett mobilt bredband. Med det sagt så gäller ju också detsamma även för andra fasta bredband så det bör kanske inte komma som någon större överraskning för de flesta.
Fördelar med bredband över fiber
Precis som hos alla andra fasta bredbandsalternativ så kan du dra nytta av obegränsad data även när över fiber. Det är också ett väldigt stabilt och snabbt nät som står sig även i ur och skur. Med andra ord så behöver du inte oroa dig för din internetuppkoppling även under den värsta storm. Själva fibern leder heller inte elektricitet vilket betyder att du heller inte behöver oroa dig över att dina apparater ska ta skada om blixten skulle slå ner under ett åskoväder. Den är också okänslig för elektriska störningar vilket innebär att du inte behöver ta hänsyn till närliggande kraftkablar.
Även om det inte finns riktigt överallt ännu så är det ändå väldigt utbrett i Sverige och man förväntar att nätverket kommer att fortsätta att växa även i framtiden.
Det är också ett perfekt alternativ för den som är intresserad av bland annat streaming och gaming. Du kan också få tillgång till TV, telefoni och mycket annat över fiber. Kort sagt allt som går att överföra digitalt går att överföra över fiber.
Den har också en i stort sett obegränsad kapacitet.
Precis som med andra typer av fasta bredband så kan du också med hjälp av en router sätta upp trådlöst internet i din bostad om du skulle vilja det. Tänk bara på att du väljer en router som har kapacitet att leverera lika snabba hastigheter som din internetanslutning så att du kan utnyttja den till max även över WIFI.
Alternativ till bredband över fiber
Internet kan betraktas som en mänsklig rättighet. Skulle det vara så att du inte har tillgång till fiber och inte vill eller kan lägga ut pengar på att dra det själv till din bostad så finns det flera andra olika alternativ som du kan välja bland som kan ge dig en både snabb uppkoppling och obegränsat med surf.
Bredband via kabel-tv, så kallad FiberKoax finns ofta i flera av landets flerfamiljshus.
Även mobilt bredband med obegränsad surf är ett bra alternativ som passar de flesta. En extra bonus här är att du enkelt kan ta din uppkoppling med dig även när du är ute på språng.
Bredband via ADSL finns fortfarande tillgängligt på många order i Sverige och då kanske framförallt ute på landsbygden. Med det sagt så håller detta alternativ så sakta på att fasas ut till förmån för fiber och olika mobila alternativ, men tills vidare så är de ett alternativ för många.
För hushåll som inte har tillgång till några andra alternativ för internet så finns det också bredband via satellit som ett bra alternativ som passar många.