Hoppa till innehåll

Bahnhof bredband

Bahnhof bredband

Bahnhof än kanske inte ett av de största namnen på den svenska marknaden idag, men faktum är att de är ett av de äldsta operatörerna och har funnits till sedan 1994.

Precis som hos en del andra operatörer så erbjuder även Bahnhof bland annat TV och telefoni, men det är kanske just bredband som de är mest kända för. Faktum är att de erbjuder ett av de snabbaste hastigheterna på marknaden idag.

Hastigheter hos Bahnhofs bredband

Till skillnad från många andra operatörer så erbjuder Bahnhof inte abonnemang med fixerade egenskaper, utan istället kan du själv sätta ihop ett abonnemang utefter de förutsättningar och behov som du själv har. Hos Bahnhof så kan du komma upp i hastigheter så högt som hela 10 000 Mbits/s för nedladdning. Värt att notera är dock att denna typ av abonnemang kanske inte riktigt är menat för just privatpersoner dock.

Med det sagt så finns det även många andra hastigheter som du kan välja bland beroende på vad du har för behov. Till skillnad från många andra operatörer så har de även kvar abonnemang på hastigheter så låga som 10 och 50 Mbit/s. Detta är ett alternativ som kanske passar bäst för den som inte planerar att göra mycket streamande av filmer eller ladda ner, utan snarare någon som kanske inte använder internet till så mycket mer än att betala räkningar eller besöka vanliga hemsidor.

Hur mycket ett abonnemang kostar beror på hur snabbt du vill kunna surfa och för att kunna dra nytta av de riktigt snabba bredbanden så krävs det att ni är flera som använder det på samma gång. För en vanlig familj där alla vill kunna vara online på samma gång och streama, spela spel och ladda ner på en och samma gång så är 1000 Mbit/s ofta en lagom hastighet där alla kan göra vad de vill på en och samma gång utan att det påverkar hastigheten.

Precis som hos många andra operatörer så är det också värt att komma ihåg att alla hastigheter inte finns tillgängligt på alla adresser, utan vad som finns tillgängligt för dig beror på vart du bor. Genom en enkel sökning på deras hemsida så kan du se vad för alternativ som finns tillgängliga för dig och hur mycket de kostar.

När du tecknar ett abonnemang hos Bahnhof så ingår anonym surf genom tjänsten Integrity VPN Lex. Däremot ingår inte hårdvara när du köper abonnemang, men det är något som du kan köpa till om det är något du behöver.

Erbjudanden som finns hos Bahnhofs

Även fast det händer ibland så är det sällan som Bahnhof erbjuder rabatter i samband med att du samlar flera olika abonnemang hos dem, något som ofta är väldigt vanligt bland deras konkurrenter. De erbjuder heller inte någon särskild rabatt för till exempel studenter eller seniorer. Med det sagt så erbjuder de ett rimligt pris för sina tjänster och inte bara för bredband utan även för telefoni, TV och streaming.

När du tecknar ett abonnemang hos dem så ingår anonym surf genom tjänsten Integrity VPN Lex samt ett tre-månaders antivirusskydd som du sedan kan välja att förlänga om du vill.

Bindningstider och uppsägningstider

Som regel så finns det ingen bindningstid på bredband från Bahnhof men detta kan också bero på huruvida det kommer tillsammans med hårdvara eller liknande. Deras abonnemang har också en uppsägningstid på en månad vilket är standard hos de flesta operatörer, och deras abonnemang förnyas automatiskt så länge du inte säger upp det.

Hur är kundsupporten?

Om du skulle stöta på problem eller behöva hjälp så har du flera olika alternativ att välja bland. Föredrar du att försöka lösa ditt problem själv så kan du börja med att kika på deras hemsida och gå igenom deras felsökningsguider. Du hittar också en hel del information och alternativ när du loggar in på ”Mina Sidor”, så som olika tillägg av tjänster eller uppgraderingar av ditt bredband om du skulle behöva en högre hastighet.

Vill du hellre ha hjälp av deras support så kan du ringa dem vardagar mellan 08.00-19.00 och på helger mellan 10.00-14.00. Du har också möjlighet att skicka dem ett mail om du hellre vill det. I skrivande stund finns det ingen chatt tillgänglig.

Slutligen så kan du också välja att helt enkelt besöka en av deras fysiska butiker som finns tillgängliga på flera orter i Sverige.

Bahnhof har tidigare fått kritik för att väntetiderna ibland kan vara något långa, men detta är inte något ovanligt hos de flesta operatörer om det är många som behöver hjälp på en och samma gång. På det stora hela så har Bahnhof vunnit priser för kundnöjdhet många gånger under åren, allra senast var i en undersökning av Svenskt Kvalitetsindex 2021 där de kammade hem första plats.

Fiber, ADSL eller mobilt bredband?

Det finns flera olika faktorer som spelar in när du väljer vilken typ av bredband som du ska ha. Fiber är ett av de mer populära alternativen på marknaden idag och det är också ett av de snabbaste. Vissa leverantörer erbjuder hastigheter så snabbt som hela 10 000 Mbit/s. Riktigt så höga hastigheter är kanske inte nödvändigt för de flesta privatpersoner, men om ni till exempel är flera som ska dela på en och samma internetuppkoppling så kan det löna sig att titta på lite högre hastigheter så som runt 500-1000 Mbit/s, beroende på hur många ni är. Med högre hastigheter så kan ni göra i princip vad ni vill online samtidigt utan att det påverkar hastigheten. Andra typer av fasta bredband så som ADSL är långsammare än fiber, men fungerar också som ett bra och stabilt alternativ för de flesta hushåll.

Medan mobila bredband kanske passar mindre bra om ni är flera som vill kunna använda det på en och samma gång så brukar det vara ett bra komplement till fasta bredband, och det är också bra för den som vill kunna ta sitt internet med sig även utanför hemmet. Här är det inga problem att kunna använda sitt internet även ute vid sommarstugan om man vill det! Dock kommer de sällan upp i lika höga hastigheter som fasta bredband och de är heller inte lika stabila.