Hoppa till innehåll

Telia Bredband

Telia Bredband

Telia är ett välkänt namn i Sverige och har alltid varit en av de största aktörerna på marknaden inom både bredband och telefoni.

Telia är inte nödvändigtvis ett av de billigare alternativen i jakten på bredband idag, men på samma gång så kan du räkna med att det bredband du får är både snabbt och av hög klass. Det är också väl värt sitt pris och du kan snabbt dra ner avgifterna om du väljer att samla flera olika abonnemang, så som bredband, telefoni och tv, på ett och samma ställe.

Vilka hastigheter kan man få?

Vilka hastigheter som du kan få på bredband hos Telia beror dels på vilken typ av bredband som du väljer men också på vad som finns tillgängligt där du bor. På det stora hela så kan du hitta bredbandshastigheter som sträcker sig mellan 10 och ända upp till 1000 Mbit/s för både uppladdning och nedladdning.

Väljer du till bredband via fiber så kan du välja mellan Bredband 100 (Nedladdning; 50-100 Mbit/s, Uppladdning; Upp till 10 Mbit/s), Bredband 250 (Nedladdning; 200-250 Mbit/s, Uppladdning; 50-100 Mbit/s), Bredband 500 (Nedladdning; 250-500 Mbit/s, Uppladdning; 50-100 Mbit/s), Bredband 100/100 (Uppladdning och nedladdning; 50-100 Mbit/s), Bredband 250/250 (Uppladdning och nedladdning; 200-250 Mbit/s), Bredband 500/500 (Uppladdning och nedladdning; 250-500 Mbit/s) och Bredband 1000/1000 (Uppladdning och nedladdning; 500-1000 Mbit/s).

Väljer du istället bredband via telefonjacket (ADSL) så kan du välja mellan Bredband 10 (Uppladdning och nedladdning upp till 10 Mbit/s), Bredband 30 (Nedladdning upp till 30 Mbit/s, Uppladdning upp till 12 Mbit/s) eller Bredband 60 (Nedladdning; 30-60 Mbit/s, Uppladdning upp till 12 Mbit/s).

För att få reda på vilka bredband som finns tillgängliga på din adress så behöver du fylla i dina uppgifter på Telias hemsida för att se vad som finns tillgängligt samt hur mycket det kostar.

Vilken hastighet som du behöver beror helt på vilka dina behov är och vad du planerar att använda ditt internet till. Är ni flera som vill kunna använda internet på samma gång och göra allt ifrån streama film till att ladda ner så krävs det en snabbare hastighet. 1000 Mbit/s är väldigt snabbt och räcker väldigt långt för en stor familj som vill kunna använda internet hur de vill på en och samma gång utan att påverka surfhastigheten.

10 Mbit/s å andra sidan räcker gott till vanlig surf, men är kanske inte lika bra om du vill kunna streama film eller Youtube, eller om ni är flera som vill kunna använda internet på en och samma gång.

Om du behöver en WIFI-router så kan du låna en direkt från Telia i samband med att du tecknar ett bredbandsabonnemang. Tycker du att det är krångligt att installera allt själv så kan du dra nytta av Telias samarbete med företaget ”Techbuddy”. På flera orter kan du mot en viss kostnad få hjälp av en tekniker som helt enkelt kommer hem till dig och hjälper till med all installation.

Erbjudanden för bredband hos Telia

När du tecknar ett nytt abonnemang hos Telia så kan du dra nytta av ett välkomsterbjudande som ger dig en lägre kostnad för fast bredband under det första året av ditt abonnemang. Om du dessutom väljer att samla andra abonnemang så som TV eller telefoni hos Telia så kan du också ofta dra nytta av andra erbjudanden som ger dig lägre kostnader. Har du till exempel både Telia bredband och mobiltelefoni så kan du välja till en extra förmån som du får helt gratis. Detta kan till exempel vara extra snabbt internet eller att du får extra surf till din mobil. Kolla direkt på Telias hemsida för att se vad för ytterligare förmåner och erbjudanden som finns tillgängligt för dig att dra nytta av.

Bindningstider och uppsägningstider

När det gäller bindnings och uppsägningstider hos Telia så fungerar det i stort på samma sätt som hos andra aktörer på marknaden för fast bredband. De har en månads uppsägningstid och huruvida du har en bindningstid eller inte beror helt enkelt på vilket abonnemang som du väljer att teckna. Väljer du ett visst erbjudande så kan du i många fall få räkna med att det finns en viss bindningstid, men det är också möjligt att teckna abonnemang utan bindningstid om du hellre skulle vilja det.

Kundsupport

När kundsupport finns tillgängligt beror till stor del på vilken typ av ärende som det handlar om. Till exempel finns teknisk support tillgängligt vardagar mellan 08.00-19.00, samt lördagar 10.00-18.00. Gäller det däremot något annat så är kundsupporten endast tillgänglig på vardagar.

Många gånger så kan du själv hitta lösningen på dina frågor eller problem genom att helt enkelt kolla i Telias FAQ på hemsidan. Skulle du dock föredra att få hjälp av en riktig person så kan du kontakta dem över telefon eller livechat.

Fiber, ADSL eller mobilt bredband?

Telia meddelade sedan en tid tillbaka att man ska börja rulla tillbaka sin användning av ADSL-bredband till förmån för andra typer av bredband, men tills vidare så finns det fortfarande tillgängligt på vissa orter i Sverige. På samma gång så är det också värt att notera att fiber idag inte finns tillgängligt överallt heller. För att få reda på vad som finns tillgängligt så kan du enkelt fylla i dina uppgifter på Telias hemsida och få svar och prisinformation direkt.

Vilken typ av bredband som du bör välja beror helt och hållet på vilka dina behov är. Fiber är den snabbaste typen av bredband som du kan få på marknaden idag och kan komma upp till så höga hastigheter som 1000 Mbit/s. Väljer du istället bredband via telefonjacket (ADSL) så beror hastigheten på hur nära du befinner dig till telefonmasten ifråga. Däremot blir det inte lika snabbt som en anslutning via fiber.

Vad både fiber och ADSL har gemensamt är att båda är fasta bredband. Med andra ord så kan du inte ta ditt internet med dig om du är ute på språng, utan du kan endast använda det där det är installerat. Vill du istället kunna ta med dig ditt internet och fortsätta att använda det även utanför hemmet så kan mobilt bredband istället vara ett bra alternativ. Här kan du dra nytta av hastigheter upp till 150 Mbit/s. Värt att komma ihåg är dock att mobilt internet inte alltid passar sig så bra om ni är flera som vill kunna dela på internetuppkopplingen då detta snabbt kan dra ner på hastigheten. Dessa bredband har också ofta en begränsning (beror på typ av abonnemang) vilket betyder att hastigheten går ner ytterligare när denna gräns har uppnåts. Bredband via fiber eller ADSL är däremot obegränsade vilket betyder att du kan surfa hur mycket du vill utan att behöva oroa dig över hastigheten.